Teemu Hiilinen Elektronisen urheilun pioneeri

XBOX ONE tulee mullistamaan olohuoneen

  • Tekniset tiedot ja ONE avattuna.
    Tekniset tiedot ja ONE avattuna.
  • Koko perhe kuvina
    Koko perhe kuvina

Juuri äsken julkaistu Microsoftin uusin pelikonsoli, XBOX ONE, vie pelikonsolit selvästi uudelle aikakaudelle. Koko käsite pelikonsoli joutuu haasteeseen ONE:n myötä, kun konsolin kautta voi katsoa elokuvia, vaihtaa televisiokanavia, selata internettiä ja toki pelata myös viihdyttäviä pelejä. Kaikki nämä toiminnot perustuvat ääni- sekä liikeohjaukseen ilman erillistä kaukosäädintä.

Uudistunut Kinect -liikkeentunnistin on päivittynyt jokaisella tasolla ja tunnistaa nyt käyttäjän tämän äänen sekä kasvojentunnistuksen kautta. Tunnistaessaan käyttäjän ohjaa ONE hänet omalle kotisivulleen, mikä on muokattavissa jokaisen omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Kinect:n äänikomennot ja ohjainkomennot venyvät kovaan moniajoon, kun televisiokanavaa voi vaihtaa sanomalla "Next" tai suoraan esimerkiksi "Watch MTV", jolloin kanava vaihtuu oikeaksi. Televisiokanavan rinnalle voi moniajona laittaa vaikka Internet-selaimen, mistä voi hakea tietoa dokumenttiohjelman kimurantteja tietoja varten tai katsoa tulevat ohjelmat eri kanavalta. Myös Skypellä soittaminen ja vastaaminen onnistuu jouhevasti suoraan puhekomennon avulla riippumata siitä, mikä ohjelma olisi menossa.

ONE:n sisällä raksuttaakin todella tehokasta rautaa:
 - 8 ytiminen x86 64-bittinen prosessori
 - 8 gt keskusmuistia
 - 500 gt kovalevy
 - Blu-Ray
 - WiFi

Uudistuneen raudan kautta myös pelimaailma tulee saamaan aivan uudenlaista ilmettä. ONE mahdollistaa lähes valokuvamaiset maisemat peleihin. Uusia pelejä onkin tulossa tämän vuoden puolella 18, joista 15 tullaan julkaisemaan yksinoikeudella ONE:lle. Valitettavasti uuden pelimoottorin johdosta sekä uudistuneen prosessorin takia Wired:n tietojen mukaan vanhat pelit eivät tule toimimaan uudessa konsolissa. Saman ongelman edessä tulee olemaan myös PS4, joka kuitenkin on lupautunut tekemään erillisen pilvipalvelun, jota kautta pelejä voitaisiin ajaa myös uuten PS4:ään.

Pilvipalvelut sekä kovalevyt näyttelevät isoa osaa uutuudessa, kun jokainen peli asennetaan suoraan kovalevylle, minkä jälkeen koko levyä ei tarvitse enää käyttää. Samalla pelit rekisteröityvät pilvipalveluun, mikäli jatkossa haluaa lainata ystävälleen pelejä tai ostaa käytettyjä pelejä käyttöönsä joutuu tästä maksamaan erillisen lisenssimaksun, Wiredin saamien tietojen mukaan.

Myös peliohjain on saanut uudenlaisen muotoilun sekä siihen on tehty erilaisia hienosäätöjä. Ohjainta kehittämässä ovat olleet eri pelien huippupelaajat, joten ohjain on suoraan pelaajilta pelaajille. Vaikka ONE ei Kinectin johdosta tarvitse erillistä kaukosäädintä voi ohjaimena käyttää myös mitä tahansa älypuhelinta tai padia. Tämän mahdollistaa uusi Smartglass ohjelmisto, mikä on sisäänrakennettu uuteen käyttöjärjestelmään. Pelien kohdalla omasta padista voi seurata erilaisia lisätietoja.

XBOX ONE on selvästi rikkomassa rajaa pelikonsolin ja viihdekeskuksen välillä. Se ei tarjoa pelkästään pelaajille herkkuja, vaan helpottaa koko perheen olohuonerituaaleja.

Mikäli et ehtinyt katsoa XBOX ONE:n julkaisutilaisuutta, niin sen löytyy osoittesta:
http://www.xbox.com/fi-FI/hub/ 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jaakko Pyykkölä

En halua viihdekeskusta, vaan haluan pelikonsolin. Valitettavasti Sega Dreamcastin ja Nintendo Gamecuben jälkeen ei ole julkaistu kuin näitä kodin viihdekeskuksia. En halua jutella televisiolleni yksin kuin joku urpo, enkä ostaa boksia sitä varten, että voin katsoa televisiota. Siihen minulla on jo digiboksi.

Julkaisutilaisuudessa ei näytetty mitään säväyttävää. Muutama urheilu- ja sotapeli, pfft.

Nettiyhteyden naittaminen kaikkeen pelaamiseen tarkoittaa, että tulevaisuudessa koko konsoli saattaa hyvinkin olla pelkkä verkonpaino, jolla ei ole retro- tai keräilyarvoa.

Huonolta vaikuttaa kyllä nyt.

Arhi Kuittinen

Nyt näyttää siltä että pelit eivät toimi lainkaan ilman jatkuvaa nettiyhteyttä.

Eli pelaaminen voi olla tuskallista useilla huonoilla nettiyhteysalueilla, joissa pätkiminen saa laitteen pottuilemaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Toive muoviboksimiehille. Haluaisin suoraan aivoihin yhdistellyn superkompuutterin ilman typeriä hintavia muovilaatikoita. Teknillisesti tuskin ongelma, ja voitaisiin keskittyä olennaiseen, eli siihen sisältöön. Ette kuule koska vain rahastatte ;∂

Käyttäjän MattiSpoof kuva
Matti Spoof

Itse en näe tässä mitään kovin mullistavaa, vaan julkaistut uudistukset ovat hyvin ennalta-arvattavia. Tuo jatkuva velvoite pitää laite yhteydessä verkkoon ja sitä kautta pilvipalveluiden melko yksipuolinen hyödyntäminen lähinnä lisenssihallintavälineenä harmittaa minua sunnattomasti.

Konsepti toimii mielestäni oikein hyvin kuukausimaksuisten ja ilmaisten nettipelien, kuten dota 2 tai league of legends kohdalla. Niissä rahastuslogiikka perustuu jatkuvasti päivittyvän sisällön mukaisen kysynnän ja tarjonnan perusteella. En milläään haluaisi maksaa "täyttä hintaa" pelistä ja jäädä sitten peliyhtiön hyvän tahdon varaan pelin ja siihen tarvittavan palvelun käyttöolosuhteiden takaamisessa. Uusien pelien osalta tässä ei liene suurtakaan ongelmaa, mutta miten käy ajan kanssa, kun aina rajallisia resursseja allokoidaan uusiin tuotteisiin?

Tähän käyttöoikeuteen siirtymisen osalta liittyvät oikeudelliset kysymykset on jäänyt piratismia vastaan taistelun varjoon ja kuluttajan asema on muuttunut kaikessa hiljaisuudessa melko radikaalisti. Mielenkiintoista nähdä milloin palveluiden rationalisoinnin tarve ylittää jossain tapauksessa PR-kuvan ylläpitämisen edut ja nähdään ensimmäinen suuren luokan human centiPAD in action.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Steam-kondoliksi ostin vanhaan koneeseen radeon 5970-näytönohjaimen... Sitten siinä jotenkin kävi niin, että nyt se jauhaa litecoinia.

Ouyaa katselin myös ja se vaikuttaa kyllä hyvältä.

Kun AMD pistää noissa uusissa konsoleissa olevat APU:t markkinoille, veikkaan että steamboxit yleistyy jonkin verran. Steamboxin saa jollain tavoin yhdistettyä XBMC:n:

http://www.youtube.com/watch?v=9ZnNZIG3efQ