Teemu Hiilinen Elektronisen urheilun pioneeri

Arvoisat pyöräilijät

Pyöräily, varsinkin "kilpapyöräily, on selvästi saanut jonkinlaista nostetta tämän vuoden aikana. Pyöräily on kyllä todella mukava harrastus, nostaa kuntoa, ei saastuta, eli voisi kuvitella sen olevan todella kiva juttu. Valitettavasti pyörän mukana tulee aina se pyöräilijä.

Viimeisten päivien aikana olen törmännyt useaan Tour de Franceen harjoittelevaan pyöräilijään. Nämä pyöräilijät erottaa siitä, että alla on uusi kilpapyörä ja selässä on kaveri, joka on vetänyt kireät durexit päälle. Näitä pyöräilijöitä et näe kuitenkaan polkemassa pyöräteitä pitkin, koska sehän on liian mainstreamia ja ei sovellu tosiharrastajalle. Nämä pyöräilijät sotkevat menemään autotietä pitkin.

Tässäkään ei nyt vielä olisi hirveästä valitettavaa, jos nämä nykyiset pölyisten asfalttiteiden sankarit suostuisivat polkemaan tien reunassa, mutta matkaa reunaan pitää ainakin olla vähintään metri ja ongelmat ovat valmiita. Sangen kornilta näyttää, kun 20 km/h etenevä hikinen ihmisraunio katsahtaa taakseen varmistamaan, että tuleeko sieltä auto. Voin kertoa ilman erillistä Sherlock-koulutusta, että kyllä rakas pyöräilevä toverini, sieltä tulee auto. Se auto haluaisi päästä sinusta ohi, koska haluaisi päästä jatkamaan matkaa normaalilla nopeudella. Valitettavasti ohituspaikat monilla vilkkaasti liikennöidyillä pääkaupunkiseudun teillä on harvassa.

Tässä kohtaa innokas Armstrong päättää, minun ja monen muun kauhuksi, nostaa punaisiin pyöräilyshortseihin verhotun takapuolensa penkistä ja näyttää takana tulevalle autolle, että nyt mennään sitten kovaa. Vauhti saattaa hetkellisesti nousta noin 25 km/h, mikä lähinnä aiheuttaa suurta myötähäpeää. 

Haluaisin myös muistuttaa teitä kaikkia fillarihurmokseen ajautuneita niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin Suomen laki. Suomen laissa sanotaan, että kevyen liikenteen väylää tulee käyttää aina, kun sellainen on olemassa. Vaikka se on mainstreamia, mutta niin alkaa olemaan myös se sinun taskussa oleva iLuurisi, joka tallentaa jokaisen metrin, mitä olet polkenut.

TL;DR Polkupyöräilijä käytä kevyen liikenteen väylää, koska laki sekä terve järki näin sanovat. Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Hannaleena Wilska

Totta puhut.

Sitten on vielä nämä yhdistetyillä kevyenliikenteen väylillä suhaavat kondomipyöräilijät, jotka tappavat jalankulkijoita.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

25 km/h on loiva ylämäkivauhti ja ihan siedettävä keskinopeus. Normaali-ihmiselle kunnon pyörällä.

Duunikaverit olivat lenkillään ajelleet nopeimmillaan 70km/h pitkään alamäkeen.

Aika kummalliselta kuulostaa, että 25km/h pääsee kun oikein kovaa ajaa. Todellisuudessa se on usein sitä, että vaikka ajelee 50 km/h, autoilijan on ehdottomasti päästävä ohi, koska ei pyörän takana autolla voi ajaa.

Tientukkona olo toki on aika kummallista touhua, mutta monesti autojen seassa on turvallisempaa kuin mummojen, pappojen, koirien ja puoliunisten teinien kanssa kevyen liikenteen väylällä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Voisiko kokonaisuudesta päätellä, että kilpapyöräharrastaminen ei oikein hyvin sovellu keskustoihin?

Yksi tuttuni on saanut ylinopeussakon ja huudot kaupanpäälle pyyhällettyään fillarilla viittäkymppiä kevyen liikenteen väylällä, alueella oli neljänkympin rajoitus.