Teemu Hiilinen Elektronisen urheilun pioneeri

Lyhyt dokumentti elektronisesta urheilusta

Elektronisen urheilun ammattilaiseksi on vaikeampi päästä kuin jääkiekkoammattilaiseksi. Santeri "Naama" Lahtinen on 19-vuotias helsinkiläinen nuori, joka toteuttaa unelmaansa pelaten ammattilaisena ulkomaalaisessa Fnatic-organisaatiossa StarCraft 2 -tietokonepeliä. Lahtisesta on valmistunut lyhyt dokumentti, joka avaa verhoja elektronisen urheilun ympärillä.

Dokumentissa esiintyy myös allekirjoittanut, joka toimi Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtajana kahden vuoden ajan. Dokumentissa avaan elektronisen urheilun taustoja ja käyn läpi, miksi se on täysin rinnastettavissa perinteiseen urheiluun. Katso 8:29 minuuttia kestävä dokumentti allaolevasta linkistä:

Naama (2013)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kyllä huiput ovat todella tehokkaita yksilöitä. Muutaman kerran osunut samaan squadiin (tai vihuksi) bf3:ssa ihan maailman huippujen kanssa, jolloin on helppo huomata erot sihdissä ja nopeudessa. Ainoa miten me vanhat voidaan pärjätä noita supersormia vastaan on kokemuksen tuoma oveluus. Ja silloinkin saa enää turpaan 3-0 sen tutun 6-0 sijaan.

Elektroninen urheilu tekee tuloa suurille markkinoille ja tulee syrjäyttämään lopulta lähes kaiken muun kilpaurheilun suosiossa ja harrastajamäärissä. Toivottavasti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Heh. Sama homma. Itellä menee helposti jahtaamiseksi. On pakko saada se paras pelaaja hengiltä, tajuttava sen liikkeet, vaikka koko peli menisi siinä. Viime aikoina on tullut pelattua lyhyissä pätkissä Crysis 3:sta. Ja harvemmin gungamea CS:GO:ssa. Se gungame on mahtava tapa nollata pää. 10 minuuttia ja flow-tila on päällä.

...Dayz:n SA:ta odotellessa.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

DayZ on kyllä koukuttava peli, vaikka en olisi uskonut. Tykkään peleistä, joissa on vauhtia. DayZ, josta puuttuu vauhti, frageilla mässäily jne. on osoittautunut kuitenkin mukavaksi vaihtoehtopeliksi.

Ootko kokeillut muuten shootmaniaa? Todella yksinkertainen konsepti, muistuttaa pitkälle quakea ja vauhtia on saakelisti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #5

Kuokka 1:stä? Hitto sitä tahkottiin kaverin kanssa lanissa. Kahdestaan.

En ole kokeillut. Pitää tsekata.

DayZ:ssa onnistumisen kokemukset on isompia kuin missään muussa pelissä, mutta niin on myös tappiot. Hitto miten hyvä mieli tulee yhdestä kokistölkistä, kun sen löytää todella huonolla hetkellä. Suurimman osan ajasta ei tapahdu mitään, mutta sitten kun tapahtuu, saa nauraa vedet silmissä ja oikeasti yrittää älyttää toista ihmistä tai tulla älytetyksi. Hieno konsepti, eikä siitä luultavasti tule sellaista "mun eka fps", vaan se on aika vahvasti konkareiden peli.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

En kyllä allekirjoita dokumenttia katsomatta elektronisen urheilun ammattilaiseksi pääsyn olevan yhtä vaikeaa kuin tavallisen urheilun. Toki kilpailu voi olla tälläkin alalla kovaa, mutta urheilun suhteen tehdään pohjatyötä reilusti yli kymmenen vuotta jotta huipulle pääsee (nuorena). Elektronisen urheilun huipulle voi nousta "vain" parissa vuodessa, pienemmillä fyysisillä panostuksilla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuo on sinäänsä totta. Lihaksiston ja hermoston treenaamiseen menee tuhottomasti aikaa. Muistaakseni jopa niin paljon, että joissakin lajeissa (vaikka teräsmieskisat) ei ole mitään asiaa huipulle alle 30- vuotiaana.

Veikkaan, että luonnonlahjakkuudet vie helpommin e-urheilussa, siinä missä perinteisessä urheilussa kova treenaus kompensoi.

Toisaalta, sisältö ratkaisee. On aivan mahdollista tehdä peli, jonka kunnolliseen omaksumiseen menee kymmeniä vuosia. Onko se viihdyttävää sellainen, se on eri asia.

edit.

Mutta fyysistä treeniä ei voi älyttömästi tehdä. Pelata voi helposti 8-12 tuntia päivässä, eli treenimäärät voi lopulta olla aika samanlaiset. vaikka vuosia on vähemmän.

Käyttäjän MattiSpoof kuva
Matti Spoof

Hienoa, et saadaan pikku hiljaa näkyvyyttä suomalaisellekin esport-skenelle. Aika lievästi sanottu, et ollaan pikkasen jäljessä länsinaapuria eSports skenessä, joka on tietysti myös markkinoiden kokoon liittyvä kysymys.

Tuohon ammattilaiseksi pääsemiseen sen verran, että on älytöntä verrata elektronista urheilua tavalliseen urheiluun, kun elektroninen urheilu on vasta nostamassa päätään ja monia urheilulajeja on harrastettu vuosisatoja tai jopa vuosituhansia. Kulttuuri on vielä ohutta ja rakenteet syntymässä, mutta kovimman kärjen taitotasoa ja orientoitumista voi kyllä aivan hyvin verrata perinteisiin urheilulajeihin.

Uskon myös elektronisen urheilun nappaavan ison osan nykyisistä kilpaurheilumarkkinoista. Veikkaukseni on, että kasvu tulee räjähtämään seuraavassa kymmenessä vuodessa, jolloin tietokonepelejä nuoruutensa pelanneiden ikäluokkien maksukyky paranee.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Täytyy katsoa, jollei mene pelatessa WoT koko ilta : D

Veikkaan että henkistä kanttia täytyy olla enemmän; huutelu, pilkka ja iva ovat arkipäivää netissä. Matsejakin kertyy päivässä 10-100, varsinkin harjoitusvaiheessa, mutta niiden pistesaldo on monesti todella tärkeä. Siitä vaan änäripelaajille sama tahti.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Pakko varmaan itsekin testata WoT:ia, kun sitä niin paljon hehkutetaan. WoT on noussut myös yhdeksi eSports:n peleiksi, kun Euroopan suurin turnausjärjestejä ESL otti sen mukaan IEM-kierrokselle. Suomalainen joukkue tuli muuten toiseksi CeBit:llä pelatussa WoT-turnauksessa.

Jere Partanen

Itse kyllästyin WoTiin nopeasti, kun siinä tuntui pyörivän samat kaksi kenttää matsista toiseen. Muuten kyllä oli mukavaa vaihtelua normi ADHD-paukutteluihin.