*

Teemu Hiilinen - Teemu tarttuu toimeen

Häiriköt ulos urheilutapahtumista

SM-Liigalla on viime vuosina ollut käsissään todellinen ongelma, johon ollaan nyt hakemassa apua sisäministeriöstä asti. Fanikulttuurin muutos on lähtenyt liikkeelle, kun Helsingin Jokerien kannattajat ovat hakaneet vaikutteita ulkomaiden faniporukoista. Tähän kannattamiseen sisältyy vähän hyviä piirteitä, mutta sen mukana tuomat väkivaltaiset lieveilmiöt ovat täysin käsittämättömiä. Kuvaavaa on, että yksi tämän joukkueen intohimoisista faneista on hehkuttanut kuinka väkivalta kuuluu osana fanitoimintaa. 

Jokerifanien toiminta on tänä vuonna aiheuttanut jo poliisitutkintoja, kun fanit päättivät Raumalla mennä joukolla hakkaamaan nuorta miestä sekä väliintullutta naista. Viime vuosina sama porukka on aiheuttanut tuhansien eurojen edestä vahinkoja halleissa, palohälytyksiä halleissa sekä vaaratilanteita kentällä, kun nykyisin kolikkopäätynä tunnetusta fanikatsomosta on heitetty viikkorahat kentälle. Toki linjatuomarien palkka on suhteellisen pieni, niin he voivat tämän ottaa ihan mukavana eleenä, kun kahvirahat tulee kuitattua keräämällä fanipoikien äidin antamat karkkirahat jäältä.

SM-Liiga on tähän asti ollut täysin kykynemätön hallitsemaan tätä yhtä faniporukkaa. Joukkueelle on kirjoitettu sakkoja heidän toiminnastaan, mutta pienet parin tuhannen euron sakot vain kiihyttävät toimintaa. Liiga ei ole ottanut kovia aseita käyttöön, kuten näiden fanien ihannoimissa jalkapallokulttuurin maissa tehdään, missä kotijoukkue laitettaisiin pelaamaan tyhjälle katsomolle fanien väkivaltaisen käytöksen johdosta.

Nyt apuun on, kuten mainitsin, pyydetty sisäministeriö. Ministeriön tehtävänä on selvittää tarvitaanko Suomeen erillistä porttikieltorekisteriä, millä rajoitettaisiin häiriköiden pääseminen urheilutapahtumiin. Valitettavasti näen tälle järjestelmälle käyttöä, koska SM-Liiga sekä Veikkausliiga on kykynemättömiä toimimaan itse häiriköiden poistamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Jos samanlaista touhua pitäisi esim. Saipan kannattajat niin johan olisi eri ääni kellossa.
Vähintään tyhjille katsomoille joutuisi pelaamaan ja kauhea älämölö iltapäivälehtien sivuilla...
Samaa kyseinen porukka touhusi jo Jokerien futisjoukkueen aikaan (mm. Arhinmäki oli riekkumassa kyseisessä joukossa).
Mutta nykyfutis porukoista kyllä Lahdella on ne pahimmat riehujat...

Veikko Vitikainen

En menisi lähellekkään lätkä,-enkä potkupallokenttiä, koska niissä kokoontuu vain idiootteja ja nyrkkeileviä pelaajia. Saampahan pitää ainakin hampaat suussani.

kjvain

Teemu Hiilisellä on kaunis ajatus (lähellä sitä kuuluisaa unelmahöttöä), mutta juuri tällaiset tekstit ovat sitä disinformaatiota, joka sekä vie keskustelua populistisille poluille että samalla vie täysin perusteetta maineen hienolta lajilta ja hienoilta faneilta.

Raumalla 3.11.2012 paikanpäällä olleena voin sanoa, että kyseinen ilta oli 99 %:stä erittäin hieno kiekkoilta ja erityisen hienon siitä tekivät ns. fanit. Paikalla oli n. 300 sataa Jokeri-fania sekä lähes saman verran kotipaikkakunnan faneja eli Raumam Boikia. Muu yleisö sai hyvän pelin lisäksi nauttia kovasta ja rehdistä kannustamisesta sekä näiden fanien todellisesta kannustusmittelöstä. Vastaavaa tunnelmaa ei ole Raumalla nähty koskaan, ei ainakaan tavallisessa runkosarjaottelussa.

Em. fanit käyttäytyivät erittäin asiallisesti - puolin ja toisin ja loppuun asti. Raumalaisena ja Lukon kannattajana voin sanoa, että ISO kiitos Jokeri-faneille ja sydämellisesti tervetuloa uudelleen!

Iltaan liittyvä musta hetki oli tuo pahoinpitely, joka tapahtui pelin jälkeen. Se on kaikin tavoin tuomittava. Kyseessä oli kuitenkin pieni, erillinen ryhmä, jolla ei ole mitäään tekemistä jääkiekon, fanituksen tai Jokereiden kanssa. Rikollinen on rikollinen.

Käsitykseni mukaan poliisi selvitti jo ko. iltana, että nämä rikolliset eivät olleet tuon n. 300 Jokeri-fanin joukossa. Päinvastoin nämä fanit ja heidän faniyhdistyksensä ovat osaltaan auttaneet asian selvittämisessä ja pahoinpitelijöiden kiinnisaamisessa. Tältäkin osin kiitos Jokeri-faneille.

Ollaan ihmiset ja päättäjät tarkkoina, että kauniiden ajatusten varjolla vahingossa laitetakin kapuloita vääriin rattaisiin.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset