Teemu Hiilinen Elektronisen urheilun pioneeri

Kaikki blogit puheenaiheesta Arkiruoka

Prosessoitu ravinto on evoluution vastaista?

Ihminen on kekseliäs, utelias ja maku- ja tuoksuhermojensa vanki. Syötävän ravinnon täytyy myös näyttää hyvältä, olla maukasta ja tuoksua miellyttävästi. Lisäksi ravinnon, valmisruoan ja ruokatarpeiden täytyy kestää siirtelyä (logistiikkaa) – kylmäketju ei saa katketa, ja lisäaineita on käytettävä, koska lainsäädäntö vaatii tiettyjä ominaisuuksia syötävältä ravinnolta ---

Blue Congo ja auringonkukka

Tässä esitellään Arin kesäistä arkiruokaa, eli uusia perunoita ja sipulia. Auringonkukat tai niiden siemenet ovat kohta myös tarjouksessa lintujen talviruokintaan. 

Viime talvena niitä taisi mennä neljä viisi säkillistä tirpusten kitusiin. Syksyllä pikkulinnut ovat kaikkein nälkäisempiä, eli pakkasten tultua on aika aloittaa talviruokinta voimakkaasti, sitten maaliskuussa alkaa lintuja jo lisääntyminen kiihottaa enemmän kuin Arin ruokakippo.

Kansallisruokoo omin kätösin

Ruisleipä on nostettu kansallisruoksemme, vaikka eihän leipä ole mikään ruoka, vaan lisäke. Ehkä Kullervon aikaan leipä oli enemmän ruoka kuin nykyisin.

Perinteinen ruisleipä tehdään juureen. Juuri on "hiiva" joka toimii taikinan hapattamisessa ja leivän kohottamisessa. Juuressa on omat systeemit, niin että leipä saa juuresta makunsa, mutta myö muotonsa hyvin pitkälti. Jos taikina ei nouse, niin tuloksena on tiiliskivenkova kuiva kyrsä.

Munavoi toisin

Munavoi on kätevä, koska siinä on yhdessä kaikki, mitä leivän päälle tarvitaan tai kaivataan. Itse en ole laittanut voita leivän päälle vuosikymmeniin, joten sulatejuusto saa korvata sen. Muutenkin reseptissäni on minun makuuni sopivia aineksia. Korvaa mielestäsi epäsopivat omilla suosikeillasi ja tee kokeiluja.

Tietokirjallisuus: muoto ja sisältö

Kaikenlaisen kirjallisuuden osalta puhutaan hyvästä kielestä ja hyvästä tyylistä. Tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä akateemisesta maailmasta tuttuihin muotoihin ja muodolliseen, kieliopillisesti hyvään kieleen. Tietenkin hyvä kieli ja ”sopiva” tyyli ovat hyvän tietokirjan merkki, mutta onko muodosta tullut kahle tai peräti sumuverho? Tietokirjallisuus pitää sisällään laajan valikoiman keittokirjoista sotahistorian kautta mielipidekirjallisuuteen, joten sisältöä on monensorttista.

Oletko aina keittänyt puuron väärin?

Tässä yksi ilta tehdessäni kerrankin lasten iltapuuroa maitoon ja tavallisista (ei-pika-)kaurahiutaleista mieleeni juolahti puurotekninen kysymys.

Ainakin meille hankittavissa kaurahiutalepaketeissa aina lukee, että hiutaleet pitää lisätä kiehuvaan nesteeseen. Minä keitän puuron "väärin", varsinkin tehdessäni puuroa maitoon: heitän nesteen ja hiutaleet kattilaan yhtä aikaa. Mielestäni näin puuro on pehmeämpää.

Itsenäisyyspäivän ateria: Uunipotut ja savulohikastike

Meillä vietetään itsenäisyyspäivää hieman apeissa tunnelmissa. Räntää tulee, auto on rikki (taas) ja molemmat lapset kuumeessa.

Itsenäisyyspäivän lounas kuitenkin piristi mieltä. Tein uuniperunoita ihan tavallisista yleisperunoista (keltainen pussi), ja hyviä olivat. Erityisen hyvää oli niiden kanssa tarjottu savulohikastike. Tämä ruoka sopii mielestäni niin arkeen kuin juhlaankin.

 

Savulohikastike (esimerkiksi uuniperunoille)

1 prk kermaviiliä

Napakymppi: punajuuri ja ruisleipä

Mieleeni palautui yllättäen vuosien takainen suosikkimakuyhdistelmä: ruisleipä punajuurisalaatilla. Ruisleipä, juusto ja (mielellään piparjuurella maustettu) punajuurisalaatti toimivat loistavasti yhdessä!

 

"Gallo pinto"

Suora käännös otsikosta on "kirjava tai täplikäs kukko ". Se on yksi tunnetuimmista ruuista Nicaraguasta. Se koostuu riisistä ja punaisista pavuista.

Sisältö

2 ½ dl riisiä

5 dl vettä

1 sipuli hienonnettuna

Rypsiöljyä

250 grammaa punaisia papuja. (itse keittäminä tai purkista)

Helppo kurpitsakeitto

Kurpitsakeitosta on tullut suosittu keitto meitin huushollissa. 

Helppo ohje ja hyvä maku.

Paketti pekonisiivuja tiristellään rapeaksi paistinpannulla ja siivut nostetaan sivuun odottamaan.

Pakasterasiallinen kurpitsasosetta noin 500 g laitetaan pekonirasvojen kanssa hetkeksi paistinpannulle ja soseutetaan nestettä pois.

Julkaise syötteitä